St. Castor surt 07:40 i es pon 20:13 surt 19:20 i es pon 06:24

Màster en Teologia

Segon semestre

Teologia Fonamental
 
    Dirigida per l’Institut Superior de Teologia Fonamental
      Lloc on s’imparteixen les classes: Roger de Llúria 13, Bacelona
       
       


      SEGON SEMESTRE (del 8 de febrer al 3 de juny de 2021)

      D’aquí a Aquí.-
      Prof. Javier Melloni
      Dilluns, del 8 de febrer al 31 de maig – D’11,45 a 13,35 h (4 ECTS)
      Aquest seminari posarà en relació teologia i experiència espiritual. Farem una lectura del llibre: D’aquí a Aquí, autoria del mateix professor del seminari. El llibre està concebut com un travessar el llindar entre dues maneres de viure el present: tancament/obertura; soroll/silenci; resistència/rendició; saber/no-saber, etc. Per això recorre al llegat de saviesa de les diverses tradicions, partint del principi  de que ja és temps que la humanitat abraci la totalitat del seu llegat espiritual.

      La intrínseca relació entre l’ecologia i la qüestió social: La proposta ecològica del Papa Francesc a Laudato Si’.-
      Prof. Joan Carrera
      Dijous, de l’11 de febrer al 25 de març – De 9,45 a 11,35 h (2 ECTS)
      En el curs analitzarem la proposta ecològica de la Encíclica Laudato Si’, per anar creant una cultura, una mentalitat diferent. Aquesta subratlla la noció d’ecologia integral que abraça diferents aspectes però sobretot per remarcar la relació estreta problemàtica ecològica amb la qüestió social, i afirmant que la solució de les dues problemàtiques només té una solució integral i global. Relacionarem la proposta de la Encíclica amb la necessària transformació del sistema econòmic actual, atesa la tensió dels valors ecològics amb el sistema econòmic actual hegemònic i analitzarem quines propostes se’n poden derivar. I com cal canviar la noció del progres, de creixement il·limitat de la modernitat. I finalment analitzarem quina espiritualitat aporta la tradició cristiana per la necessària conversió ecològica.

      L’Evangeli segons Joan: La persona de Jesús amarada de la glòria de Déu.-
      Prof. Oriol Tuñí
      Dijous, de l’1 d’abril al 3 de juny – D’11,45 a 13,35 h (2,5 ECTS)
      L’evangeli segons Joan (EvJn) ha estat sovint qualificat com l’evangeli de Jesús amarat sempre de la glòria de Déu. Per dir-ho amb la formulació que s’acostuma a utilitzar, el que la tradició sinòptica presenta en una escena molt particular que anomenem la transfiguració de Jesús, l’EvJn ho allarga a tot l’evangeli. El Jesús que hi tenim està sempre embolcallat de la glòria de Déu. Els seus gestos extraordinaris mostren la glòria de Déu i les seves paraules són com oracles que venen del món de Déu, de la profunditat del Déu de l’AT que roman llunyà i inabastable en el rerefons de la persona de Jesús. Hi ha lloc en aquesta presentació per parlar de l’abaixament de Jesús o del buidament que fa Jesús de la seva condició divina (cf. Fil 2,6)? Fins a quin punt podem afirmar que l’anomenat relat de la passió és un contrapunt a aquesta visió gloriosa? Quin paper juga en aquesta presentació la humanitat de Jesús?

       

      SEMINARIS PROPEDÈUTICS

      Són seminaris tutoritzats presencialment, exclusivament per a alumnes que segueixen el grau de llicenciatura. Són obligatoris per als qui cerquin una especialització de diàleg interreligiós de la Teologia fonamental.

      Unicitat del Crist.-
      Prof. Jaume Flaquer
      Dilluns, del 28 de setembre al 18 de gener i del 8 de febrer al 31 de maig (anual) – De 13,35 a 14,00 h (5 ECTS)
      Aquest seminari propedèutic profunditzarà en les implicacions que té en la cristologia la pretensió de veritat de les altres tradicions religioses. Presentarem les diverses teologies de religions que han aparegut per donar resposta a aquesta qüestió fonamental, així com el diversos posicionaments del magisteri al llarg dels segles.

      Teologia del Diàleg.-
      Prof. Jaume Flaquer
      Dijous, de l’1 d’octubre al 21 de gener i de l’11 de febrer al 3 de juny (anual) – De 13,35 a 14,00 h (5 ECTS)
      Aquest seminari propedèutic estableix els elements essencials a considerar en la relació amb la realitat, sigui aquesta quina sigui, a partir del model que estableix la revelació, en un diàleg de Salvació de Déu amb una humanitat pecadora. Es pretén oferir els fonaments cristians del tipus de relació que ha de tenir l’àmbit religiós i polític, el sagrat amb el profà, o el cristianisme amb els no-cristians (siguin no creients o d’altres religions).

       

      CURSOS OPTATIUS (en col·laboració amb Cristianisme i Justícia)

      Dissabtes teològics: Elaboració teològica a partir de la realitat.-
      14 de novembre, 16 de gener, 13 de març i 8 de maig – De 10,00 a 13,30 h (2 ECTS)
      «Interrogants del coronavirus a Europa», Prof. Victor Codina (14 de novembre)
      «Buscant sortides a un món impossible», Prof. Bernardo Pérez (16 de gener)
      «Pensament social cristià del segle XXI», Prof. Josep Maria Margenat (13 de març)
      «Qüestions candents d’ètica», Prof. Margarita Mauri (8  de maig)

      Bíblia i Psicoanàlisi.-
      Prof. Víctor Hernández
      Dilluns, 19 i 26 d’octubre, 2, 9, 16 i 30 de novembre – De 19,00 a 20,30 h (1,5 ECTS)

      Com preguen les religions? Una aproximació a les formes de vincular-se a Déu.-
      Alicia Guidonet (coord.)
      Dijous, 14, 21 i 28 de gener, 4, 11 i 18 de febrer – De 19,00 a 20,30 h (1,5 ECTS)

      La pietat cristiana avui.-
      Prof. Josep Cobo
      Dijous, 4, 11, 18 i 25 de març, 8 i 15 d’abril – De 19,00 a 20,30 h (1,5 ECTS)

      Què és el que en veritat s’ha de creure?.-
      Prof. José I. González Faus,
      Dimarts, 2, 9, 16 i 23 de març, 13 i 20 d’abril – De 19,00 a 20,30 h (1,5 ECTS)
       

      ALTRES ACTIVITATS OPTATIVES

      Inauguració oficial del curs acadèmic de l’Ateneu Universitari Sant Pacià: Lliçó inaugural «Lectures de Déu a propòsit de George Steiner», Prof. Armando Pego Puigbò (FFC). Divendres, 9 d’octubre, 11,30 h (Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona).

      Sessió d’inici de curs de CJ: «Què hem de preservar?», Santiago Alba Rico (escriptor i filòsof). Dimarts, 13 d’octubre, 19,00 h (Cristianisme i Justícia).

      Simposi «Les ferides i les esperances d’un món malalt a la llum de la teologia de l’encarnació. I: La crisi global del coronavirus (any 2020): ferides i esperances». Dies 27, 28 i 29 d’octubre (Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona).

      Simposi «La recepció de la Passió i Resurrecció de Jesús (s. II-VII)» (Universitat Humboldt de Berlín, Universitat de Regensburg, AUSP). Dies 22, 23 i 24 d’abril (Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona).

      Jornada acadèmica de Sagrada Escriptura «La teologia i la pràctica de la reconciliació en la Segona carta als Corintis», Prof. Reimund Bieringer (KULeuven). Dijous, 6 de maig, 10,00-13,00 h (Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona).

       

      TUTORITZACIÓ DELS ESTUDIS (5 ECTS)

      Tot estudiant inscrit en el grau de llicenciatura tindrà un tutor d’estudis amb qui dialogarà teològicament sobre els cursos que segueix l’alumne. Tindran una trobada cada mes com a mínim. El tutor demanarà una síntesi de cadascun dels cursos i seminaris. L’alumne ha d’escollir un dels cursos optatius i una activitats optativa ofertada en aquest programa o algun altre que estigui en línia amb l’especialitat teològica de l’alumne i reflexionaran conjuntament sobre els continguts.

      El tutor d’estudis instruirà també en els aspectes fonamentals de la Metodologia de la recerca teològica, així com en la normativa d’estil de la Facultat de Teologia. El tutor organitzarà també trobades entre els estudiants posant en comú les seves recerques.

      El tutor acompanyarà l’estudiant en la tasca d’elecció de tema de tesina o de tesi.

      Nota: Els estudiants de l’ITF tenen al seu abast l’oferta de crèdits de la Facultat de Teologia de Catalunya. Es podran matricular per ampliar la seva formació en diàleg amb el tutor d’estudis. A les classes de llicenciatura de l’ITF s’admeten oients després d’una entrevista prèvia amb el director.