St. Juli Mr. surt 06:22 i es pon 21:15 surt 21:43 i es pon 05:54

Curs Aprofundiment Bíblic

Curs 2021-2022

PRIMER SEMESTRE (del 14 de setembre de 2021 al 13 de gener de 2022)

1. Egipte escenari de l'Èxode: De l'esclavitud a l'alliberament [CIB105]

L’Èxode és l’esdeveniment fundacional del poble d’Israel, enllaçat i marcat per la terra estrangera. Egipte, doncs, esdevé l’escenari dels esdeveniments que constituiran el poble, que el portaran de l’opressió a la llibertat a través de la intervenció de Jahvè. Aquesta experiència serà recordada i actualitzada al llarg de la història esdevenint-ne memorial a través de la celebració de la Pasqua. Però, què podem dir del nucli constitutiu del poble d’Israel? Hi ha més connexions amb Egipte a part de ser-ne l’escenari? Quina imatge de Déu ens revela l’experiència del poble? Quins detalls històrics es troben en la narració? Al llarg del curs, rellegirem els primers capítols del llibre de l’Èxode, ressaltant-ne com s’arrela el text al context d’on va sorgir:

 • La presència d’Egipte a l’Èxode
 • La figura de Moisès
 • Exegesi dels primers capítols (1-15)
 • Text en context
 • Èxode, esdeveniment fundacional
  • Dimarts, del 14 de setembre de 2021 a l'11 de gener de 2022 – De 18,00 a 19,50 h
  • Prof. Pilar Casals

2. Relats teològics entorn del Temple [CIB106]

El Temple de Jerusalem va ser interpretat com a element visible (sacramental) aglutinador dels membres del Poble d’Israel, sobretot després del retorn dels fills dels qui van experimentar l’exili babilònic. Ara bé, aquest element axial ha desenvolupat tota una sèrie de reflexions teològiques que van generar tota una riquesa de discursos complementaris sobre ell. No només es va reduir a l’edifici material i històric, va transcendir fins i tot després del fenomen cristià, donant lloc a unes propostes que ampliaven hermeneuticament l’impacte teològic i epistemològic de l’experiència religiosa entorn al Temple.

Una sèrie de diversos ponents il·lustraran els relats teològics més significatius sobre el Temple de Jerusalem. Aquesta pluralitat permetrà d’entendre la pluralitat de propostes teològiques, tant del judaisme del Segon Temple, com del cristianisme primitiu.

 • Dijous, del 16 de setembre de 2021 al 13 de gener de 2022 – De 18,00 a 19,50 h
 • Profs. Marcos Aceituno i Joan-Ramon Marín (coords.)

SEGON SEMESTRE (del 8 de febrer al 2 de juny de 2022)

1. Què és l’home? Un itinerari d’antropologia bíblica [CIB107]

El títol proposat correspon al del darrer i extens document elaborat per la Pontifícia Comissió Bíblica (Libreria Editrice Vaticana 2019), estructurat en quatre capítols. El primer presenta la humanitat com a creació de Déu. El segon evoca la situació paradisíaca. El tercer tracta de la relació interpersonal. I el quart ressenya la transgressió humana de la recomanació divina i la intervenció de Déu, que inaugura una història de salvació. Tota la reflexió es desplega a partir de Gènesi 2-3.

El curs se centrarà en la lectura pausada, compartida i dialogada del contingut del capítol tercer de l’esmentat document, que ––sota l’epígraf «La família humana»–– s’articula en tres apartats en els quals, des de la perspectiva bíblica, s’aborden i aprofundeixen diverses temàtiques interessants:

 • L’amor entre home i dona: el cant de l’amor, el cant de l’amor esdevé pregària, l’apreciació dels savis i les seves advertències, la unió esponsal en la història: problemes, normatives, transgressions...
 • L’amor entre pares i fills: els deures dels pares i dels fills segons la Llei, l’ensenyament dels savis d’Israel, la veu dels profetes, l’exemple i l’ensenyament de Jesús, les indicacions pastorals de la tradició apostòlica...
 • L’amor fratern: la història dels pobles, Israel un poble de germans, l’ensenyament sapiencial, fraternitat i hostilitat en la pregària dels Salms, el missatge dels profetes, Jesús i els seus «germans», la comunitat fraterna dels cristians...
  • Dimarts, del 8 de febrer al 31 de maig – De 18,00 a 19,50 h
  • Prof. Jaume Angelats

 

2. Una lectura continuada de la Carta als Gàlates. La vida cristiana a partir del conflicte amb els Gàlates [CIB108]

Galàcia és probablement el primer lloc que Pau va evangelitzar des que es va separar de Bernabé. Hi ha unes quantes qüestions de la Carta als Gàlates que actualment són motiu de discussió entre els investigadors. En una lectura continuada de la carta veurem, per exemple, com afecta a la vida cristiana la col·lecta de Jerusalem que Pau va fer durant el seu ministeri; de la teologia de Pau, de la relació de Pau amb la comunitat cristiana de Jerusalem o del conflicte amb els judaïtzants.

 • Dijous, del 10 de febrer al 2 de juny de 2022 – De 18,00 a 19,50 h
 • Prof. Jaume Balateu

 

Quadríptic del Curs d'Aprofundiment Bíblic

_________________________________________________________________________

Matriculació

Secretaria d’Estudis: del 5 de juliol al 10 de setembre de 2021 (agost tancat)

Horari:  d’11,00 a 13,00 h (dilluns-divendres) i de 17,00 a 19,00 h (dilluns-dijous)

 

Import de la matrícula:

190 € (assignatura) / 725 € (curs complet)

 

ESCOLA DE LLENGÜES ANTIGUES

Ateneu Universitari Sant Pacià

Diputació, 231 – 08007 Barcelona

Tels. (34) 93 453 49 25  / 655 819 571

Correu-E: docencia@edusantpacia.cat

www.teologia-catalunya.cat