Sta. Elisenda surt 06:16 i es pon 21:27 surt 08:41 i es pon 23:25

Notícies

El cardenal Giuseppe Versaldi, nomenat doctor honoris causa de l’Ateneu Universitari Sant Pacià

9 de maig de 2023Notícies Compartir:

El cardenal italià Giuseppe Versaldi, que va ocupar fins al 2022 el càrrec de Prefecte de la Congregació per a l'Educació Catòlica, ha estat nomenat aquest dimarts doctor honoris causa per l'Ateneu Universitari Sant Pacià com a reconeixement a la seva trajectòria.

L'acte s'ha celebrat a l'Aula Magna i ha estat presidit pel cardenal Juan Josep Omella, Gran Canceller de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, acompanyat pel Secretari General, el Dr. Miquel Ramón; el Vice-Gran Canceller, el cardenal Joan Planellas; i el Rector, el Dr. Armand Puig i Tàrrech.
Giuseppe Versaldi (Itàlia, 1943) ha ocupat fins fa poc el càrrec de prefecte de la Congregació per a l'Educació Catòlica, responsabilitat per a la qual va ser designat pel Papa Francesc el 2015, tres anys després del seu nomenament com a cardenal.
L'italià va ser ordenat sacerdot el 1967 i, posteriorment, el 1972, va ser enviat a Roma per estudiar psicologia i dret canònic i, després de completar els seus estudis, va tornar a la seva diòcesi i va iniciar diversos projectes pastorals.
El papa Benet XVI el va nomenar el 2007 bisbe d'Alessandria (Itàlia) i el 2012 el va fer cardenal i, ja sota el pontificat del papa Francesc, va ser nomenat prefecte de la Congregació per a l'Educació Catòlica, càrrec de gran rellevància que el va convertir en un col·laborador molt proper a l'actual pontífex.
La gestió de Versaldi ha esdevingut clau per a la nostra institució donat que el dia 1 d’octubre de 2015, com a Prefecte de la Congregació per a l’Educació Catòlica, va signar a Barcelona el decret d’erecció juntament amb l’aprovació dels Estatus de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. També l’11 de juny de 2020, Versaldi signava, aquesta vegada a Roma, el decret de conversió de l’Institut Superior de Litúrgia amb un Institut «ad instar Facultatis», donant-lo del rang de Facultat «ad experimentum».
El nou doctor honoris causa de l’Ateneu Universitari Sant Pacià  ha manifestat que «l’Església, gràcies a l’impuls del Concili Vaticà II, ha entès bé la necessitat del diàleg amb el món, així com, reforçant l’estil evangèlic d’un amor que comparteix les dificultats». En el mateix discurs ha resumit els tres punts importants dels quals parla el Papa Francesc sobre el tema de la presència catòlica en el diàleg entre la fe i la raó: l’amor i la recerca de la veritat, l’amor i la recerca del diàleg i per últim, l’amor i la recerca de les perifèries.
El cardenal Versaldi ha assenyalat la importància de mantenir viva la sensibilitat cap a la veritat, i va citar les paraules de Benet XVI, qui afirmava que la tasca de l’Església és convidar una i altra vegada a la raó a buscar la veritat, el bé i Déu, i a descobrir les llums que han sorgit al llarg de la història de la fe cristiana. El cardenal Versaldi comparteix aquest auguri per a l’Ateneu Sant Pacià, desitjant que continuï en el seu camí de recerca de la veritat i servint a la humanitat per a major glòria de Déu.
El cardenal Omella ha conclòs dient que: «la distinció honoris causa del cardenal Versaldi és motiu d’una gran alegria per a tots nosaltres. Aquesta distinció acadèmica, la més alta en el món universitari, és un reconeixement sincer i un agraïment a la persona a la qual se li concedeix». A més ha afegit que: «la nostra alegria és expressió d’un camí, que troba en el cardenal Versaldi un mestre al qual avui reconeixem».