St. Amelià surt 06:16 i es pon 21:27 surt 11:06 i es pon 23:56

Notícies

El papa Francesc ha creat cardenal a l'arquebisbe metropolità de Barcelona

28 junyNotícies Compartir:

 La celebració del Consistori és sempre una providencial ocasió per oferir a la ciutat de Roma i al món sencer el testimoniatge d'aquella singular unitat que estreny els cardenals al voltant del Papa, bisbe de Roma.

A l’inici de la seva salutació al Sant Pare, el nou Cardenal Omella ha fet referència al moment quan Sant Ignasi va arribar a Roma per posar-se a disposició del Papa Pau III i va entrar en una petita ermita aïllada a la Via Càssia i va sentir aquelles paraules del Senyor: “Jo us seré propici a Roma”. Però Sant Ignasi també va afegir: “no sé què serà de nosaltres, potser serem crucificats a Roma”. El Cardenal Omella ha explicat que aquest fet l’ha ajudat a comprendre el caràcter profund d’aquesta nova crida del Senyor, deguda a la benignitat del Sant Pare; i que tenia el desig d’esdevenir encara més pròxim col·laborador, amb Pere i sota Pere, de la sol·licitud del bisbe de Roma per a tota l’Església.

En la darrera part de la seva intervenció, el nou cardenal ha dit: “No volem ser una Església auto-referencial; volem ser una Església pelegrina pels camins del món a la recerca de tothom, provant de posar en el cor dels homes i les dones el bàlsam de l’alegria i la pau, eixugant les llàgrimes de molts d’ells i suscitant la seva esperança, l’esperança manifestada definitivament en la reconciliació que ens ha portat el fill de Déu”.

Després del Consistori celebrat avui, en el programa d’actes previst per al seu nomenament ha assistit aquest vespre a un sopar organitzat per l’Ambaixada Espanyola a Roma; demà dijous el nou cardenal participarà en la Santa Missa presidida pel papa Francesc a la plaça de Sant Pere del Vaticà amb els nous cardenals i acudirà al migdia a una recepció i bufet al Pontifici Col·legi Espanyol de Sant Josep de Roma. Finalment, divendres al matí celebrarà una Missa en Acció de Gràcies al Pontifici Col·legi Espanyol de Sant Josep.

Només vuit cardenals de Barcelona en tota la història

Monsenyor Omella és el vuitè Arquebisbe de Barcelona que haurà estat Cardenal. De la llista de cent dinou bisbes que ha tingut Barcelona només 8 han rebut la birreta cardenalícia. El primer va ser Guillem Ramon, que en va ser bisbe entre els anys 1521 i 1526. A la mort del Cardenal Ramon, la diòcesi va passar a les mans del Cardenal Silvio Passarino. El tercer va ser el que havia estat Abat de Montserrat, Benet de Sala i de Caramany (1698-1715). El quart és Salvador Casañas i Pagès, que va ser canonge rector del Seminari diocesà i rector de Santa Maria del Pi. El cinquè Cardenal de Barcelona va ser Narcís Jubany i Arnau (1913-1996), que va tenir un paper important en la transició espanyola. El Cardenal valencià Ricard Maria Carles i Gordó fou el sisè, essent creat cardenal l’any 1994. El Cardenal Lluís Martínez Sistach és l’actual Arquebisbe emèrit i fou creat cardenal el 24 de novembre de 2007, encomanant-li l’insigne temple de Sant Sebastià de les Catacumbes.