Sta. Elisenda surt 06:16 i es pon 21:27 surt 08:41 i es pon 23:25

Notícies

Els relats de la passió i resurrecció de Jesús entre els segles II i VII, protagonistes d'un simposi

3 de maig de 2022Notícies Compartir:

Els relats sobre la passió i resurrecció de Jesús han ocupat un gran interès en la literatura cristiana antiga. Per aquest motiu, l’Ateneu Universitari Sant Pacià, la Universitat de Regensburg i la Universitat Humboldt de Berlín han organitzat el simposi “Narratives of Jesus’ Passion and Resurrection between the Second and Seventh Centuries. Apocryphal Gospels, Gospel Paraphrases and Apostolic Memoirs”.

Investigadors d’una desena d’universitats i centres de recerca s’han trobat a Barcelona per fer les seves aportacions sobre el context i el text d’aquestes narracions, que quan van ser escrites volien mantenir viva la memòria d’un esdeveniment que ha generat una resposta religiosa intensa ja des dels seus inicis. Els relats de la passió i resurrecció de Crist entre els segles II i VII també van ser expressió d’una voluntat de generar eines conceptuals d’una època amb diversitat d’enfocaments i tendències teològiques.

El Dr. Marcos Aceituno, membre del comitè científic del simposi, ha destacat l’aportació clara del congrés en la recerca: “Un dels elements, sinó el més important que aquests dies s’ha fet visible és que per aprofundir el coneixement històric de les nostres arrels cristianes, la teologia ha d’estar en diàleg amb les ciències contemporànies. Igualment, les ciències com la història, l’arqueologia, la reflexió sociològica, i fins i tot la mateixa hagiografia, han de tenir en compte el rerefons teològic de tantes i tantes obres antigues”.

El Dr. Aceituno també ha explicat que en l’època històrica en què s’emmarca el simposi, una manera tangencial i significativa d’acostar-se a la passió “va ser el fet de produir narracions des d’una perspectiva (anònima) dels protagonistes més significatius de la vida, mort i victòria escatològica de Jesús: com ara Pere, Gamaliel, Pilat, o Bartomeu.”

El simposi "Narratives of Jesus’ Passion and Resurrection between the Second and Seventh Centuries. Apocryphal Gospels, Gospel Paraphrases and Apostolic Memoirs” s'ha celebrat a l'Ateneu Universitari Sant Pacià del 28 al 30 d'abril de 2022. Les comunicacions d'aquest simposi es publicaran properament.