Sta. Elisenda surt 06:16 i es pon 21:27 surt 08:41 i es pon 23:25

Notícies

Ha mort el P. Lluís Duch, O.S.B

14 de novembre de 2018Obituari Compartir:

Aquesta nit ha mort al Monestir de Montserrat el P. Lluís Duch i Álvarez. Tenia 82 anys, en feia 55 que era monjo i 49 que va ser ordenat prevere. La missa exequial se celebrarà dimarts, a les 10.45h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i serà presidida pel P. Abat Josep Maria Soler. Es podrà seguir en directe a través de Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat).

El P. Lluís Duch va néixer a Barcelona el 13 de setembre de 1936. Va entrar al Monestir de Montserrat l'any 1961, on va fer la professió simple l'any 1963 i la solemne el 1967. El 1969 va ser ordenat sacerdot. Era doctor en teologia per la Universitat de Tübingen (Alemanya), s'havia especialitzat en antropologia, i era professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Facultat de Teologia de Catalunya, de de la Biblioteca Mística i Filosòfica Alois M. Hass (U. Pompeu Fabra), de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), de l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, de l'Institut d'Humanitats de Barcelona, de l'Escola Teològica i Filosòfica de l'Abadia de Montserrat, de l'Instituto de Antropología de la Universidad Nacional Autónoma de México i de l'Institut del Teatre.

L'any 2011 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Aquell mateix any, arran del seu 75è aniversari, li va ser dedicat el llibre d'homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch, a cura de Joan-Carles Mèlich, Ignasi Moreta i Amador Vega. Entre 2011 i 2018 va ser membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya. El 2014 es va defensar a la Universitat de Girona la primera tesi doctoral dedicada monogràficament al pensament del P. Lluís Duch, a càrrec de Mn. Elies Ferrer.

Va estudiar els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies. Es va interessar des de fa més de trenta anys per la interpretació de les narracions mítiques, atenent sobretot al seu impacte en els universos religiosos i polítics. En els darrers anys va publicar una Antropologia de la vida quotidiana (en sis volums), que té com a referència més important la situació de les transmissions efectuades per les estructures d'acollida. Va traduir al català i al castellà escrits de Luter, Müntzer, Silesius, Schleiermacher i Bonhoeffer. És l'autor de més de cinquanta llibres i opuscles, i de tres-cents articles i col•laboracions en obres col•lectives.