L’Ateneu Universitari Sant Pacià ha acollit la presentació de sis llibres relacionats amb el beat Ramon Llull. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Mons. Sebastià Taltavull, bisbe de Mallorca i moderador del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM) i l’Institut Superior de Ciències Religioses.
Seguidament han intervingut la Sra. M. Àngels Torras, Directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, que ha definit a Ramon Llull com "l'home del pensament obert, i això és el que el fa gran i el fa immens”, i el Sr. Francesc M. Rotger, president de l'Institut d’Estudis Baleàrics, ha explicat que Ramon Llull encara inspira “obres de teatre i literatura, encara està viu”. A més, ha explicat l'anècdota que ell va viure durant un temps a la casa de Ramon Llull.
Diàleg interreligiós i actes de congressos
La presentació de volums ha començat amb el Dr. Jordi Gayà, rector de la Maioricensis Schola Lullistica i professor de l’AUSP, que ha exposat les obres "Enchiridion Theologicum Lullianum”, que recull els textos teològics de Llull sobre el diàleg, i “Raimondo Lullo e il nuovo dialogo tra cristinanesimo, islam e giudaismo" (AUSP, 2019), que vol presentar el diàleg entre cristianisme, hebraisme i islam, tal com ho visqué Ramon Llull durant tota la seva vida. El volum recull disset articles escrits per especialistes de l’obra lul·liana, com ara dels doctors Alexander Fidora, Gaspar Mora o Albert Soler. El llibre ha estat editat a càrrec del Dr. Óscar de la Cruz Palma (UAB) i publicat per Sant Pacià Books.
La primera part de les presentacions ha acabat amb una pausa musical a càrrec del Sr. Joan-Francesc Cortès i Ribot. Durant la segona part, Albert Soler, director executiu de l’Aula Lul·liana de Barcelona i professor de la UB, ha presentat les "Actes del Congrés d’Obertura de l’Any Llull. En el setè centenari de Ramon Llull: el projecte missional i la pervivència de la devoció” i les "Actes del Congrés de Clausura de l’Any Llull. Ramon Llull, pensador i escriptor” (Universitat de les Illes Balears i Universitat de Barcelona, 2017 i 2018), del volum "Mil proverbis. Proverbis d’ensenyament de Ramon Llull" (Patronat Ramon Llull, 2018) i del llibre "Hores de Ramon Llull" (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2019). Soler ha destacat que Llull era un home d’entesa, i ha afirmat: “tant debò Llull serveixi d'exemple com a entesa per a les persones”.
La capacitat de diàleg de Ramon Llull també he estat apuntada pel Dr. Armand Puig i Tàrrech, rector de l'Ateneu. El Rector ha puntualitzat que Llull oferia ponts de diàleg “tant a nivell polític com teològic i filosòfic amb l'altre”.
La cloenda de l’acte ha estat a càrrec del Cardenal Joan-Josep Omella, Arquebisbe de Barcelona i Gran Canceller de l’AUSP. El Cardenal Omella ha dit que Llull va ser el primer teòleg “que es refereix a l'islam com a matèria de diàleg, i posteriorment, al judaisme".
Moltes personalitats entre el públic
L’acte ha reunit personalitats tant del món religiós com del civil. Entre els assistents, hi havia Joan-Enric Vives, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra; els degans de les Facultats de Teologia i Filosofia de Catalunya, Joan Planellas i Carles Llinàs; Santiago Bueno, vicerector acadèmic de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; el director de l’Institut de Ciències Religioses de Barcelona, Ramon Batlle i Tomàs; el vicerector de Política Acadèmica i adjunt al rector de la Universitat Ramon Llull, Jordi Riera; Marcel·lí Joan, director general d’Afers religiosos de la Generalitat de Catalunya; el director general de Blanquerna (URL), Andreu Ibarz; l’expresident del Parlament Joan Rigol; el degà del Capítol de la Catedral de Mallorca, Mn. Teodor Suau; o els bisbes auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Antoni Vadell, entre altres.
L’acte s’ha celebrat el 28 de març de 2019 a les 19:00h a l’Aula Magna de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.
"El Beat Ramon Llull: font d'inspiració i de recerca" es pot recuperar en aquest enllaç.