La Càtedra de Teologia Pastoral Arquebisbe Josep Pont i Gol de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC-AUSP) ja és una realitat acadèmica. Creada recentment pels bisbes de Catalunya sota l’empara de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, pretén ser una ajuda per a valorar, repensar i tornar a impulsar una reflexió teològica-pastoral que doni suport i revitalitzi els plantejaments pastorals d’una Església “en sortida” a casa nostra, tal com el Papa Francesc ha expressat reiteradament en el seu magisteri.
El director de la Càtedra és Mn. Daniel Palau, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC-AUSP), que compta amb un grup de membres assessors –laics, preveres i religiosos- de tota Catalunya, que elaboraran també la revista Quaderns de Pastoral, en la seva segona època. Durant l’acte de presentació de la Càtedra, que va tenir lloc el proppassat 14 de març a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona i que va presidir el cardenal de Barcelona, Mons. Joan-Josep Omella, es va donar a conèixer el seu treball recent en relació al proper Sínode dedicat als joves, la fe i la cultura vocacional –que tindrà lloc el proper mes d’octubre a Roma-, així com la recent col·lecció de llibres de teologia pastoral de caire divulgatiu, Pastoral.doc, que en col·laboració amb el Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) començarà a difondre.
El degà de la FTC, Dr. Joan Planellas, que ha manifestat recentment que la Facultat està fent un gran esforç perquè es posi en diàleg amb el món d’avui, amb la cultura, va recordar les paraules del Papa Francesc en el pròleg de la Constitució Apostòlica Veritatis Gaudium, en referència a la qüestió pastoral: “diu que la teologia ha d’estar inserida en la realitat concreta de la vida de les persones, que deixi d’haver-hi aquell divorci entre teologia i pastoral; i incidir en aquest punt és una de les comeses fonamentals de la Facultat de Teologia”. “Precisament per aquest motiu –va afegir el Dr. Planellas- s’ha creat la Càtedra de Teologia Pastoral Arquebisbe Josep Pont i Gol: per incidir en aquesta realitat pastoral, perquè la teologia estigui realment en diàleg”. “S’intenta fer arribar aquest aprofundiment teològic als laics, perquè tingui una incidència en la pastoral, en totes les realitats pastorals que hi ha en totes les diòcesis”, va concloure el degà de la FTC.
“La Càtedra –va afirmar Mn. Daniel Palau- “pretén afavorir i proposar un moment intens de reflexió, que ajudi a traslladar de manera visible aquells principis invisibles que parlen de la nostra identitat cristiana; és a dir, la fe en Jesucrist”. La Càtedra ha pensat diversos àmbits de reflexió que s’aniran proposant paulatinament, a través de nou eixos, que d’una manera imprescindible actualment són necessaris que siguin treballats.