Mare de Déu del Claustre fields.Surt 07:26 fields.Espon 20:10 fields.Surt 09:21 fields.Espon 20:24

Notícies

“Francesc, pastor i teòleg”, una mirada polièdrica sobre els primers set anys de ministeri del papa Francesc

17 de desembre de 2020Notícies Compartir:

Reeixit, il·luminant i útil”, així defineix el volum “Francesc, pastor i teòlegDaniel Palau, director de la Càtedra de Teologia Pastoral Josep Pont i Gol de la Facultat de Teologia de Catalunya (AUSP) i editor del llibre. “Reeixit, perquè el congrés va ser dinàmic i amè”, i perquè “ha ofert elements que ajuden a enfortir el nostre testimoni en aquests temps que vivim”. “El Papa sap comunicar el que creu, capta la realitat que l’envolta i respon els neguits dels homes i dones del nostre temps. Això ha provocat que la mateixa teologia prengui consciència de la importància d’abordar les qüestions difícils del nostre temps amb valentia, amb transparència i amb el desig d’obrir un sincer diàleg amb el món”, afirma el Dr. Daniel Palau.

Les aportacions dels ponents del Congrés “també són il·luminats per l’esclat de llums i colors que van apareixent en totes les intervencions dels ponents, com si es tractés d’un espectacle fet amb gust i amb missatge en què hom queda bocabadat de com els conferenciants van descobrint la connexió interna dels textos del Papa Francesc i un va adonant-se que el fil conductor del seu pensament és lògic i evangèlic”, assegura l’editor del llibre.

I, en darrer terme, el Dr. Palau afegeix que el volum és útil “si és té present la dimensió parroquial que va adquirir el congrés de 2019 i alhora es pensa en el servei que farà als preveres i fidels de les comunitats”. “La utilitat resideix en l’encert de ser una òptima presentació dels elements clau de la proposta del Papa Francesc, que és la proposta de l’Església”. El director de la Càtedra de Teologia Pastoral considera que la lectura d’aquestes pàgines “ens provocaran, de tal manera que voldrem seguir llegint els textos del Papa que va publicant i apropar-nos més a Déu acceptant la nostra pròpia realitat”. 

Un recull de les línies principals dels primers set anys de ministeri del Papa Francesc

El llibre “Francesc, pastor i teòleg” és una mirada polièdrica sobre els primers set anys de ministeri del papa Francesc com a bisbe de Roma. Persones amb dedicacions pastorals i acadèmiques diverses de cinc continents presenten i reflexionen sobre les línies mestres de l’acció del Papa com a pastor i teòleg, unes aportacions dutes a terme el novembre del 2019 en el congrés “L’aportació del Papa Francesc en la teologia i la pastoral de l’Església”. El papa Francesc és un pastor que parla amb les paraules i els gestos, que s’adreça als de lluny i als de prop, i que predica i practica l’audàcia evangèlica, la parresia apostòlica. I alhora Francesc és un teòleg de la inclusivitat, que no dissocia la reflexió i la praxi teològica, que mira el món amb “misericòrdia” i demana la ‘integració’ per als estrangers i per als ferits en l’esperit. La “ciutat” és, per a ell, un espai habitat pel mateix Déu, en el qual una Església missionera i propera, trobarà el nexe entre Evangeli i vida i esdevindrà principi d’unitat de la humanitat sencera.


Dra. Mar Galceran i Dr. Joan Torra: “Francesc, pastor i teòleg” i “Fratelli tutti”

Un any després de la celebració del Congrés “L’aportació del Papa Francesc en la teologia i la pastoral de l’Església”, el Papa Francesc ha publicat la carta encíclica “Fratelli Tutti”. La, coordinadora Dra. Mar Galceran tècnica de "Lloc de la dona" (Germanes Oblates), descriu els eixos transversals que apareixen al volum de Sant Pacià Books que tornen a estar presents a “Fratelli Tutti”, i que posen de relleu la continuïtat del ministeri del Papa. En primer lloc, parla dels continguts comuns d’aquests dos volums: destaca l’originalitat del Papa Francesc, una originalitat entesa com “el retorn a l’origen, a l’essència del cristianisme”. Per a la Dra. Galceran, el papa torna a l’origen de les comunitats cristianes, a la “senzillesa, sobrietat, misericòrdia, proximitat, cura i atenció a les persones que estan al marge de l’existència”.

En segon lloc, parla de la presència dels fonaments de l’antropologia cristiana, una antropologia que parteix d’un home com a ésser relacional amb un paper fonamental de la dimensió trinitària, perquè situa l’ésser humà “en relació a altres éssers humans, però també amb tota la creació”. D’aquest punt, en destaca l’obertura al món, als altres i a la cultura de l’encontre.

També esmenta l’estil comú que traspuen “Francesc, pastor i teòleg” i “Fratelli Tutti”. Així, afirma que el Papa és un home “mogut per l’esperit” i que resignifica “els elements fonamentals del cristianisme contextualitzant-los en el món d’avui”. Galceran també ressalta que l’estil del Papa “defuig dels moralismes, perquè són una font de discriminació i no ajuden a oferir fraternitat”.

Tot i que els dos volums tinguin línies comunes, en continuïtat amb el magisteri del Papa Francesc, el Dr. Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, diu que a “Fratelli Tutti” “afegeix un salt meravellós de la mirada universal” respecte el recull del Congrés del 2019. “El que incorpora l’encíclica de novetat és el “tutti”, la universalitat”. Metodològicament, diu, també està fent un salt extraordinari: “el Papa es creu de veritat que l’Església és sinodal, perquè cita les conferències episcopals a nivell d’encíclica”.


Dr. Armand Puig: “El Papa fa teologia des de la vida i pastoral des de la teologia”

El rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Dr. Armand Puig, es mostra satisfet de la publicació del volum “Francesc, pastor i teòleg”, i el considera una “síntesi magnífica del que aquest pontificat ha donat de si, que és molt, i de com es materialitza el projecte del Papa, que té un carisma i una profecia”. El Dr. Puig pensa que el volum “no és un llibre que descriu pensaments, sinó que hi ha comprensió profunda, de primer nivell, perquè moltes de les persones autores són col·laboradores íntimes del Papa”. Afegeix també que no hi ha un debat sobre si Francesc és més pastor o més teòleg, sinó que el Papa “fa teologia des de la vida, i pastoral des de la teologia. El Papa no és pastoralista, sinó un teòleg pastoral”. Per últim, resumeix que el llibre “és una mirada molt adequada d’un pontificat que marca un abans i un després en la història de l’Església”.

 

Cardenal Omella: “És una eina per continuar creixent teològicament i pastoralment”

El cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, considera que aquest llibre és un instrument molt útil per conèixer com el papa Francesc “afronta el repte de la missió i impulsa una resposta ferma i global per als nostres dies”. “És una eina per continuar creixent teològicament i pastoralment”, afirma. "Escoltar, contactar i discernir apareixen en aquest volum com uns reclams necessaris per seguir unint la teologia i la pastoral, i entendre que tota bona teologia és pastoral, i que tota bona pastoral necessita ser teològica; i d’això el papa Francesc ens en dóna un excel·lent testimoniatge”, conclou el cardenal Omella. 

Un llibre en català, castellà i anglès

El volum “Francesc, pastor i teòleg” està publicat per Sant Pacià Books, l’editorial de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP). La primera versió publicada és en llengua catalana, però està prevista també la seva publicació en castellà i en anglès durant els propers mesos.

 

 

Adjuntem el vídeo de la presentació sencera a sota: