St. Feliu fields.Surt 06:18 fields.Espon 21:28 fields.Surt 19:27 fields.Espon 03:43

Notícies

Ha mort Dom Alexandre Olivar i Daydí, O.S.B., Doctor honoris causa per l’Ateneu Uiversitari Sant Pacià

1 d'octubre de 2018Notícies Compartir:

Dom Alexandre Olivar va ser el primer Doctor honoris causa nomenat per l'Ateneu Universitari Sant Pacià. Entre els seus mèrits, l'Ateneu va reconèixer el seu treball de patròleg i els seus estudis en l’àmbit litúrgic. En la seva vida de monjo, va procurar agermanar el desig de Déu amb l’amor a les lletres, a la patrologia i a les fonts litúrgiques. El P. Alexandre Olivar ha mort als 99 anys d'edat i ha estat enterrat el 3 d'octubre de 2018 a l’Abadia de Montserrat.

L'acte solemne de conferiment del Doctorat Honoris Causa es va dur a terme el novembre de l'any passat al Monestir de Montserrat. La Laudatio va ser pronunciada pel Dr. Joan Torra i Bitlloch, professor de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona. El cardenal Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i Gran Canceller de l’AUSP, va presidir l’acte, en el qual també hi intervingué el rector del l’AUSP, Dr. Armand Puig i Tàrrech. Consulta'n tota la informació.

 

Una vida dedicada a l'estudi i a la pregària

El P. Alexandre M. (Lluís) Olivar i Daydí va néixer l’1 de febrer de 1919 a Barcelona i es va llicenciar en Teologia. Va entrar al Monestir de Montserrat el 29 de juliol de 1934, on va fer la professió temporal el 4 d’agost de 1935 i la solemne el 27 d’agost de 1940. El 9 d’agost de 1942 va ser ordenat sacerdot.

De 1936 a 1939, va realitzar els estudis eclesiàstics a les abadies de Maria Laach i Maredsous, que va finalitzar a Montserrat, etapa que va ser decisiva per a la seva vida científica. D’una banda, el va posar en contacte amb el món de parla germànica -llengua que ja coneixia de petit-, mentre que d’una altra l’introduïa en el que haurien de ser dos dels seus principals camps d’investigació: la patrística i la litúrgia. Va ser a Maria Laach on va descobrir els sermons de Sant Pere Crisòleg, que van ocupar un part molt important de la seva activitat científica.

De l’any 1946 al 1953 va dirigir la Biblioteca de Montserrat, de la qual va publicar els catàlegs dels incunables, dels manuscrits i dels manuscrits litúrgics. L’any 1953, quan aparegué El Sacramentari de Vic, que consagrà la seva dedicació a la litúrgia i el situà al capdavant de la nova generació d’estudiosos de l’antiga litúrgia catalanonarbonesa, es va fer càrrec com a superior de la comunitat benedictina del Santuari del Miracle (Solsona), fins l’any 1958. Quan tornà a Montserrat va publicar el seu primer volum d’estudis sobre els sermons de Sant Pere Crisòleg, i entre 1962 i 1963, actuà a Roma com a secretari i conseller del cardenal Anselm M. Albareda, aleshores membre de la comissió de litúrgia de la primera sessió del Concili Vaticà II. L’any 1965 va ser organitzador i secretari general del II Congrés Litúrgic de Montserrat. El 1969 va ser membre fundador de la Societat catalana d’estudis litúrgics, de la quan en fou president emèrit. L’any 1982 va ser escollit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona.

Dom Alexandre Olivar va ser conegut internacionalment per l’edició de sermons de Sant Pere Crisòleg, publicats entre els anys 1975 i 1982 en la prestigiosa col·lecció del Corpus Christianorum. Destacà també com a patròleg per les seves múltiples contribucions a revistes especialitzades i pel volum La predicación cristiana antigua (Ed. Herder).