Del 21 al 27 de novembre Catalunya celebra la Setmana de la Bíblia, una iniciativa proposada pels bisbes catalans, que s’activa des de parròquies, comunitats, arxiprestats i diòcesis. També es mourà en el terreny eclesial –la Bíblia a la litúrgia, a les catequesis, a les escoles, a la pregària personal- i en el cultural –la Bíblia i l’art, la literatura, el teatre, la música, el cinema...-. La voluntat de la Conferència Episcopal Tarraconense i les entitats que preparen la Setmana Bíblica és que "tot Catalunya bategui amb el text bíblic i enforteixi així un dels pilars de la seva fe i de la seva història", assegura el Dr. Armand Puig, biblista i rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, un dels promotors d'aquesta Setmana Bíblica.
A cada diòcesi, a cada parròquia i arxiprestat, a cada comunitat, l’amor a la Paraula s'expressarà de forma creativa: pregàries al voltant de la Paraula, conferències, meditacions, catequesis bíbliques, taules rodones, lectures públiques de textos bíblics, manifestacions culturals vinculades amb la Bíblia -musicals, literàries, cinematogràfiques…-. Totes les activitats que tindran lloc durant aquesta Setmana Bíblica, promoguda per l’Abadia de Montserrat, l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l’Editorial Claret i Ràdio Estel – Catalunya Cristiana, es poden consultar a www.setmanadelabiblia.cat.
En el mig segle transcorregut des de l’acabament del Concili Vaticà II, s’han produït avenços extraordinaris en l’escolta de la Paraula, i es pot afirmar que el poble de Déu s’ha apropiat amb força de les Sagrades Escriptures. En aquesta escolta s’han deixat sentir el guiatge i l’impuls de l’Esperit Sant, aquell que, segons les paraules de Jesús a l’últim sopar, condueix els seus deixebles «cap a la veritat sencera» (Joan 16,13). Progressivament, el poble cristià s’ha fet seva la Paraula de l’Evangeli que salva, i d’aquesta manera la veu del Senyor Jesucrist ha entrat amb més força dins els cors dels creients.
Conscient del lligam existent entre Jesús i la seva paraula, el Vaticà II, i el Concili Tarraconense de 1995 conviden a intensificar la proximitat i manifestar la devoció envers les Sagrades Escriptures. El Diumenge de la Paraula, coincidint amb el primer diumenge d’Advent (27 de novembre), s’iniciarà la lectura de l’Evangeli segons sant Mateu. La celebració litúrgica dominical serà una bona ocasió per refermar la devoció a la Paraula, amb els gestos i sobretot amb l’afecte del cor. La Setmana de la Bíblia, que precedirà el Diumenge de la Paraula, ajudarà a preparar-lo.
L'Església catalana ha fet passes molt importants en el tema bíblic i amb la celebració d'aquesta Setmana es pretén que la Bíblia sigui una companya de viatge habitual de moltes persones, perquè és un text que inspira, obert i amb perspectives. La Bíblia no és només un llibre històric, de saviesa, sinó que s’identifica amb el que Déu ha volgut comunicar a la Humanitat. A més, és un element molt potent en qualsevol cultura on ha entrat; és un arsenal simbòlic, prova d'això és que hi ha referents bíblics en molts països que passen a ser referents culturals comuns.
Entre els actes destacats d'aquesta Setmana de la Bíblia hi ha la conferència-diàleg sobre la Bíblia i la literatura medieval catalana, el beat Ramon Llull i Arnau de Vilanova, a càrrec de Lola Badia, Jaume Mensa i Albert Soler, dimarts 22 a La Pedrera de Barcelona; la projecció de la pel·lícula El Cant dels Ocells i el diàleg amb el seu director, Albert Serra, que tindrà lloc dimecres 23 a les 22.15h als Cinemes Verdi de Barcelona; la meditació bíblica sobre la façana del Naixement de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, que protagonitzaran Armand Puig i l'organista Juan de la Rubia, dijous 24 a les 19.30h; o la lectura del Càntic dels Càntics, que realitzaran Tomàs Molina i Ester Romero a la Catedral de Barcelona, amb l'arquebisbe Joan Josep Omella, dissabte 26 a les 20h